Fungsi Forwarder Untuk Beli Barang Dari China

Apa fungsi forwarder sebenarnya?

Bagi mereka yang sering berurusniaga secara internasional pasti akan lebih mahir lebih2 lagi dalam urusan import atau export ni. Tetapi bagi peniaga2 kecil atau pemborong, dan juga pembeli retail seperti kita juga perlu tau apakah yang dimaksudkan dengan forwarder ni. Lebih2 lagi jika ingin mendapatkan barang atau stok dari negara luar seperti China.

Forwarder ni juga dikenali dengan nama lain seperti shipping agent, shipping provider atau forwarding agent. Operasi kiriman barang oleh mereka biasanya melibatkan udara, darat dan laut. Adakalanya ianya menjadi agak komplek (jika bukan rumit) kerana kita sebagai peniaga, perlu mengefisienkan kos2 yang merangkumi kos transport/shipping, insurance, gudang, penghantaran dan macam2 lagi. Tu belum termasuk kos barang2 yang dibeli.

Oleh yang demikian, kita mestilah cari forwarder yang memenuhi beberapa kriteria yang penting juga. Antaranya ialah mempunyai jaminan barang akan terima dengan selamat, harga dan caj pengangkutan / penghantaran yang kompetitif (tak semesti murah tp servis hampeh!!), dapat menjaga barang kita dari rosak yang agak serius, dan mempunyai servis tambah nilai yang lain. Barulah kita sebagai peniaga / pemborong / pembeli dapat memaksimakan kepuasan dan keuntungan kita. It’s a win-win situation juga.

Jadi, boleh aku katakan disini, antara perkara pokok yang aku akan lihat dalam pemilihan forwarder ialah seperti berikut:-

      • dapat memudahkan penghantaran bagi pengimport dan pengeksport dengan memastikan bahawa operasi komersial berlaku di bawah syarat-syarat yang dipersetujui.
      • dapat memberikan jumlah caj penghantaran dan nasihat dalam semua kos agar lebih menguntungkan dan efisien. Ini termasuk kos penghantaran, perbelanjaan pelabuhan dan kastam, kos dokumentasi khas (jika perlu), kos insurans dan kos pengurusan muatan / penghantaran.
      • mempunyai servis untuk menyatukan semua barang dari penjual yang berlainan (consolidated load) dalam satu penghantaran bertujuan untuk mengurangkan kos pengangkutan.
      • mempunyai gudang yang dapat menyimpan barang kita dalam satu tempoh masa dengan selamat pada harga yang murah (atau percuma), sekiranya kita berhasrat untuk membuat penyatuan barang dari penjual2 yang berbeza sebelum di eksport ke Malaysia.
      • dapat membuat penghantaran item-item yang sensitif seperti peralatan remote control, peralatan yang menggunakan bateri (tapi bukan item yang dilarang untuk di bawa masuk seperti mainan menyerupai senjata).
      • mempunyai servis tambahan seperti pembungkusan, pemasangan frame kayu pada parsel, quality checking, quantity checking dan sebagainya.

Bagaimana cara aku menggunakan forwarder untuk menghatar barang dari China ke Malaysia?

First sekali, kita perlu pilih forwarder yang kita rasa sesuai (setelah mengambil kira aspek2 yang aku berikan diatas). Apa yang kita perlukan ialah alamat gudang mereka (jika ada). Atau mereka akan sediakan alamat gudang yang mereka guna untuk transit barang sebelum dieksport.

Dalam kes aku ni, aku akan gunakan khidmat shipping provider dari Malaysia, MYWAU. Ianya mempunyai 2 gudang di China dan gudang2 mereka ini dikhaskan untuk

1. penghantaran melalui udara, dan

2. penghantaran melalui laut.

Dan ya! mereka mempunyai 2  alamat gudang yang berbeza. Pada aku ianya lebih mudah kerana aku boleh asing2 barang yang hendak aku hantar ke Malaysia samada melalui udara atau laut.

Dimana alamat itu perlu diletakkan?

Jika kita telah mempunyai alamat gudang di China, kita boleh set di dalam Taobao.

Chop!! Dah ada akaun taobao ke belum? Kalau belum, boleh belajar untuk setup akaun tu dulu kat >>SINI<<

Pastu buka page “Setup Address” di Taobao dan set kan sekali address Gudang korang tu (boleh rujuk no 13 hingga 17 dalam link tersebut). Tujuannya adalah untuk kita hantar barang yg kita beli dari penjual tu ke gudang forwader pilihan kita nanti.

ATAU, kalau dah ada akaun Taobao, boleh recall balik cara nak set Address dgn mengikuti langkah2 dibawah. Jangan lupa login akaun Taobao korang terlebih dahulu, dan translate page to English.

Didalam page Taobao tu, klik atas nama akaun korang dan klik “account management”.

 

Kemudian, pilih Tab “Shipping Address”

 

 

Isikan alamat Gudang di China pilihan korang. Dalam kes aku, 2 alamat yg aku masukkan; alamat Gudang shipping by sea MYWAU & alamat Gudang Air Freight MYWAU.

forwarder

 

DONE.. Aku telah set 2 alamat Gudang MYWAU di China. Macammana? Korang boleh follow kan?

forwarder

 

Ok sekarang ni aku bagi contoh bagaimana aku gunakan Forwarder pilihan aku (MYWAU) untuk membuat penghantaran barang ke malaysia.

First sekali kenapa aku pilih MYWAU? Ini kerana selain dari mereka memenuhi kriteria yg aku maklumkan diatas, harga shipping juga amat berpatutan mengikut kiraan Volumetrik / CBM / KG.

Untuk aku membuat pilihan samada perlu hantar menggunakan air freight atau sea shipment, aku perlulah membuat kiraan sendiri (anggaran je) berapa shipping fee yang akan dikenakan oleh forwarder. Karang kalau silap perkiraan, banyak pulak shipping yang kena aku tanggung. MYWAU menyediakan calculator untuk anggaran shipping fee yang mereka akan kenakan seperti dibawah.

forwarder

Berdasarkan calculator diatas, aku boleh buat perbandingan dengan menggunakan kiraan By KG, By Volume Metric dan By CBM. Jadi aku boleh tau gudang mana yang akan aku gunakan. Maksud disini juga, aku boleh tau samada nak guna by Air or By Sea. Mudah kan?

Untuk tau pengiraan lanjut, boleh tonton video ni.


Dah tgk video diatas? Tau tak apa yang menariknya? Untuk shipping by sea, MYWAU akan mengenakan caj yang mana PALING MURAH diantara pengiraan by Kg , by Volume Metrik atau by CBM. Biasanya, mana2 forwarder yang lain, mereka akan kenakan caj “mana yang paling tinggi” diantara pengiraan by Kg , by Volume Metrik atau by CBM tu berbanding MYWAU. Nampak kan kelebihan guna MYWAU ni..? heehe

Jadi Korang dah pilih Forwarder belum?

Kalau belum, boleh cuba guna perkhidmatan MYWAU ni. Aku tak kata ianya forwarder yang sangat sempurna, tetapi banyak lagi tambahnilai yang mereka berikan yang aku tak boleh cerita semuanya di sini.

Cuma apa yang boleh aku cerita sedikit lagi, MYWAU ni menggunakan apps untuk kita buat shipment ke Malaysia. Apps yang digunakan tu mudah sahaja. Dibawah ni adalah screenshot Dashboard apps MYWAU.

 

Setelah barang yang dibeli di Taobao itu dihantar ke gudang MYWAU, apa yang kita perlu buat ialah create parcel di dalam apps mereka dgn klik “create new” di bahagian PARCELS. Kemudian isi detail2 yang berkaitan dengan item di Taobao tadi.

 

Berikutnya, setelah MYWAU mengesahkan penerimaan barang tadi di gudang mereka, apa yang perlu kita lakukan ialah create shipment barang yang diterima tadi dengan klik “create new” di bahagian SHIPMENTS.

 

Apa yang berlaku seterusnya, MYWAU akan melalukan pengiraan harga shipping berdasarkan ukuran kotak, berat dan jenis barang yang diterima di Gudang mereka tadi. Setelah itu, mereka akan memberikan harga shipping tadi dan kita hanya perlu bayar dengan klik “pay now” seperti dibawah.

Selepas pembayaran dibuat, nanti mereka akan berikan tracking number kepada kita.

Berminat nak subscribe apps MYWAU ni? Sila tonton video cara mendaftar dibawah ni.

Bagaimana dengan video tadi? Berminat nak subscribe aplikasi MYWAU? hee

Akhir sekali, begitulah tadi serba sedikit tentang Shipping provider MYWAU yang aku guna untuk import barang dari China. Aku harap korang dapat serba sikit idea untuk mengimport barang dari China nanti.

 

Nak tau lebih lanjut cara penggunaan Aplikasi MYWAU dan Kelas Advance Borong Barang Dari China?

Nak guna aplikasi MYWAU yang super mudah ni? Atau perlukan lebih penerangan atau cara menggunakan app ni?

Jom join kelas advance mereka.

Tahu tak? MYWAU ialah satu company yang telah lama menghasilkan ramai Usahawan Import China dengan teknik2 mereka yang berkesan dan ramai yg telah berjaya.

Jika korang dah ada akaun Shopee, Lazada atau pemborong maupun surirumah , pelajar atau peniaga kecilan, korang patut belajar ilmu advance ini untuk dapatkan stok yang lebih banyak dengan kadar shipping yang berpatutan.

TAPI AWAS. Kalau korang MALAS, TAKDE MASA, TAKNAK PENINGKATAN, maka ilmu ni bukan untuk korang.

Ini INTIPATI KELAS / MODUL UTAMA

      1. Daftar Akaun di Taobao
      2. Masukkan Alamat Penghantaran di Taobao
      3. Teknik Carian & Tapisan Produk di Taobao & 1688
      4. Teknik Tapisan Kilang di 1688
      5. Teknik Pembayaran Produk di Taobao
      6. Tips Shipping di Taobao
      7. Tips Shipping di 1688
      8. Teknik Pembayaran Guna Alipay MyWau di 1688
      9. Tips Deal dengan Seller / Kilang

🌟 BONUS YANG TAKKAN ANDA DAPAT DI MANA-MANA!!

      1. List WECHAT ID trusted Seller – PERCUMA
      2. EBOOK Panduan Ulang Kaji – PERCUMA
      3. Kursus Asas secara Online kepada Peserta sebelum kelas – PERCUMA
      4. Teknik DEAL & Business Branding menggunakan WECHATPERCUMA di kelas 1688
      5. Teknik POOL ORDER Berkesan, serta dapatkan AUTHORIZE MYWAU – PERCUMA di kelas 1688
      6. PROMOSI BUKU MANUAL BERWARNA & LENGKAP semasa di dalam KelasDan banyak lagi MANFAAT!

 

Dah tau lokasi pilihan korang?  Boleh klik link berikut untuk info lanjut http://bit.ly/KelasBorongDariChina

 

ATAU TIADA MASA UNTUK KE KELAS? 

Boleh belajar Ilmu Advance ini melalui Panduan  Digital dalam bentuk EBOOK dan VIDEO.

SAYA MAHU HARGA MURAH BERBALOI PANDUAN DIGITAL BORONG CHINA ONLINE LENGKAP A-Z

  

Atau boleh terus wasap saya di 0105580404 untuk info lanjut.

#adieu

 

#adieu

 

2 Replies to “Fungsi Forwarder Untuk Beli Barang Dari China”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *