Osaka Destinasi Percutian Musim Sejuk


Osaka adalah tempat yang menarik untuk dilawati selain Tokyo kerana ia merupakan bandar kedua (atau ketiga) terbesar di Jepun. Yang pertama pula ialah, tak lain dan bukan, Tokyo. Di samping itu, Osaka adalah punca kuasa ekonomi di wilayah Nara untuk berabad lamanya dan kerana itulah , ianya memjadi antara bandar yang terbesar di sana. 

Osaka atau Tokyo? 

Osaka

Apa yang menarik ya?Memandangkan Osaka adalah antara bandar yang terbesar, jadi dari segala aspek, ia juga adalah jiwa bagi negara Matahari terbit itu. Sementara Tokyo adalah kota yang telah digilap sebagai kota yg besar dan ternama, oh ya dan juga mahal, Osaka pula sebaliknya. Ia adalah tempat yang bagus untuk kita merasai bandar Jepun yang besar dan moden dalam semua aspek; tempat yang mempunyai ramai manusia dari Tokyo, dan mempunyai barang2 yg lebih murah. Pendekata, tempat yang moden dan agak murah.

Bandar ini juga semuanya adalah tentang makanan yang hebat dan  tempat membeli-belah (terutama tempat murah). Apa yang lebih menarik lagi, tempat ini terkenal dengan rakyat yang mesra dan mudah didekati oleh pengunjung asing. Malah, mungkin lebih mudah untuk bersukaria di sana dari mana-mana bandar lain di Jepun. Oleh itu, jika datang ke Jepun, jangan lupa untuk menghabiskan masa di Osaka. Ia sentiasa penuh dengan kejutan!

Berapa Lama Perlu Berada Di Sana?

Bolehkah kita berada di situ begitu lama yang kita mahu (I wish… Heee). Tetapi jika kita mempunyai jadual yang agak terhad berdasarkan bajet yang ada, kita boleh skip Tokyo dan menghabiskan masa dalam 1 atau 2 hari di Osaka dan selebihnya dapat melawat tempat lain seperti Kyoto, Kobe atau / dan Nara. Itu adalah itenarary yang paling sesuai untuk lawatan ke Osaka.

Beza Osaka dan Tokyo

Dari segi segi metropolitan, kedua-duanya tiada perbezaan kerana masing-masing adalah bandar Jepun moden. Jika mempunyai bajet yang agak besar, boleh memilih untuk melawat kedua-dua bandar tersebut. Atau, pilih sahaja Osaka seperti yang digambarkan diatas. Ini kerana dengan lawatan ke Osaka, Kyoto dan Nara juga membolehkan kita merasai pengalaman Jepun Tradisional selain Jepun Moden.

Bagaimana perbelanjaan di sana?

Ini adalah subjektif dari semua aspek. Namun berdasarkan pemerhatian dan pengalaman, harga barang di sana adalah agak rendah berbanding Tokyo. Malah, harga hotel bajet dan restoran pun ada yang serendah 30%. Jadi, sekiranya kita ingin melawat Osaka berbanding Tokyo, ia sudah memadai juga. 

Dan apa yang menarik, ada banyak trip pelancongan dari Malaysia ke sana yang dibuat oleh Travel Agent Malaysia. Dan kebiasaannya itenerary mereka merangkumi Osaka – Biwako – Kyoto – Kone / Nara.

Dibawah ini kami ingin kongsikan pengalaman mereka yang telah pergi ke Osaka sewaktu musim sejuk selama 5 hari 4 malam. Lawatan OSAKA WINTERS 2019 bertarikh 26 Feb – 2 Mac. 

Hari 1 (Tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kansai)

 

Hari 2 (Day2: Biwako Valley | snow ❄️ time)

osaka

 

Day 3 (Day3: Rainy ☔️ day | Osaka Tour)

osaka

 

Day 4 (Kyoto Day Tour 🎋)

 

Day 5 (Kobe Day Tour | last day in Kansai…Sayonara 👋🏻)

 

Menarik bukan? Itu baru sedikit sahaja pengalaman yang dikongsikan didalam gambar tersebut. Ada banyak lagi sebenarnya tapi, kami hendak korang yang rasainya sendiri pengalaman tersebut.

Berminat untuk ke sana dalam musim sejuk?

Berita baik, kini ada trip berkumpulan yang boleh korang sertai pada awal tahun depan bertarikh 19 – 23 Jan 2020. Hanya perlu buat  booking serendah RM200 sahaja seorang. Harga untuk seorang adalah RM2899 bagi mereka yang memilih untuk trip bajet ini.

osaka

 

Trip ini adalah di bawah GudTravel_House dan mereka adalah antara travel agent yang menyediakan pelbagai trip pada harga dan servis yang memuaskan. Dan untuk trip ke OSAKA 2020, boleh lihat itenerary berikut untuk 5 hari 4 malam.

osaka

osaka

Menarik bukan?

PROMOSI JIMAT DENGAN HARGA RUNTUH SEKALI LAGI BESERTA TIKET PENERBANGAN PERGI & BALIK KE OSAKA, JEPUN. HANYA RM2899 SEORANG, ANDA MAMPU BERMAIN SALJI DI JAPAN❄

Nak cari penginapan yang berbaloi dengan bajet korang di OSAKA? Tempah sahaja di Booking.com

 


Booking.com

Untuk lihat lebih banyak gambar dan pengalaman yang dikongsikan bersama, boleh ke instagram mereka dibawah ni..

Tunggu apa lagi, kini semua orang boleh melancong.

#Adieu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *