Tips memilih knitwear yang sesuai

Pastinya semua wanita diluar sana nak nampak anggun dan menawan untuk keterempilan diri yang lebih yakin. Jesteru, pemilihan pakaian seperti knitwear bagi menyerlahkan bentuk badan seseorang itu perlu dititik beratkan agar kelihatan cantik sekaligus menyerlahkan personaliti si pemakai.

Jika nak diikutkan berkenaan saiz, ianya adalah subjektif kerana ada sahaja mereka yg memilih untuk memakai pakaian yg agak besar bagi yg bersaiz kecil atau memilih yg labuh bagi yg ingin menutup aurat. Ada juga yg memilih body-hugging shirt.

Apa yg menjadi perhatiannya adalah kecantikan baju tu dimata si pemakai. Pilih mana yg rasa cantik. Tu yg penting. Everything else comes later.

 

Jadi jum ikut ni tips untuk memilih Knitwear ni.

1. Warna

Dalam pemilihan warna, ianya dapat membantu menampakkan bentuk badan yang sesuai dengan kita. Sebagai contoh, bg mereka yg mempunyai cutting yg agak berisi atau gempal, boleh memilih warna2 yg agak gelap seperti hitam, biru gelap, dark brown, hijau gelap dan seangkatan.

Bagi yg kurus tinggi, boleh menggayakan baju yang berwarna cerah seperti merah jambu, merah, kuning, oren, hijau, biru muda dan coklat. Manakala bagi yg kurus dan rendah, boleh mengenakan baju2 yg berwarna lebih cerah.

2. Design

Lihat gambar berikut, dan sudah tentu setiap baju mempunyai design2 yg berbeza dan menarik.

Knitwear

 

Untuk memilih corak bagi mereka yg agak rendah dan kurus, pastikan pilih yg besar2 seperti corak bunga2 yg besar.

 

Atau, boleh pilih corak garis2, pastikan ianya menegak ke atas. Dan kalau nak nampak tinggi, kenakan sekali kasut tumit tinggi. Tada!! Dah nampak tinggi.

 

Bagi mereka yg kurus tinggi, boleh pilih design baju yg bergaris melintang agar nampak lebih “lebar” dan berisi. Selain tu, boleh juga pilih corak2 yang besar atau susunan corak yg melintang supaya mengurangkan anda dilihat seperti terlalu kurus.

 

3. Saiz dan ukuran.

Ini sememangnya amat subjektif lebih2 lagi untuk knitwear. Kerana pemakaian knitwear bergantung kepada cara si pemakai dan waktu pemakaiannya. Perkara ini juga bergantung kepada orang yang bertubuh rendah atau katik, bahagian punggung dan dada lebih besar dari biasa atau bahagian tangan lebih pendek.

Jadi dari segi ukuran, jika nak pakai semasa cuaca sejuk, sudah tentu ingin memakai 2 lapis (lapisan dalam adalah baju biasa). Saiz yang sesuai adalah yg loose dari saiz padan si pemakai.

Atau jika nak cover bahagian2 yg agak besar atau kecil, sudah tentu akan memilih saiz yang agak besar atau agak kecil. Contohnya jika anda kurus, boleh pilih saiz s to m dengan corak2 yg besar dan melintang.

Atau, jika korang mmg suka yg menambak bentuk badan, boleh juga pilih saiz yg ikut badan korang. Kerana kelebihan knitwear ni juga adalah memeri (strecheable).

4. Kualiti benang kait

Ini juga perlu diambil perhatian. Setiap baju (benang kait) mempunyai feel atau rasa yg berbeza utk kulit kita. Ada benang kait yg lembut dan rasa selesa pada kulit. Dan knitwear begini boleh juga dipakai selapis sahaja.

Ada juga knitwear yg benang agak kasar dan sensitif pada kulit. Kulit boleh rasa agak gatal jika pakai terlalu lama. Untuk elak kegatalan yg berterusan, boleh memakai inner terlebih dahulu sebelum mengenakan knitwear korang tu.

Dah yg penting, jika berada di tempat yg agak sejuk tu, bolehlah bolehlah knitwear tu dilapiskan dengan baju lain didalamnya kerana ada juga knitwear yang nipis.

*********

Begitulah antara tips2 untuk kita memilih knitwear yang kita suka. Ala, apa2 pun ianya tetap bergantung kepada mata kita juga. Setiap org mempunyai citarasa yang berbeza2. Kan?

So korang dah ada knitwear belum?

Bukan apa, kalau nak dapatkan knitwear yg baru biasanya agak mahal. Ada yg agak mahal bergantung kepada brand. Ada yg boleh jejak hingga ratusan ringgit. Tp kalau ada duit, apa salahnya..

Nak dapatkan Knitwear pada harga yg super murah?

Sekarang ni korang ada peluang utk dapatkan preloved knitwear yg murah2. Dah la murah, ada macam2 design. Nak order satu pun boleh atau sampai 6 pun boleh. Semuanya pada harga yg berpatutan.

Preloved Knitwear ni adalah knitwear yg terpakai dan diimport dari negara luar. Setelah disaring, barulah ianya di list untuk jualan.

Cer tgk design2 berikut. Cantek2 tak?

Knitwear

So macam mana nak order? Bagi mereka yg ada carousell, boleh terus ke page Carousell SyimaKamal. Klik link berikut.

https://my.carousell.com/syimakamal/

Atau boleh scan QR code tersebut bagi mereka yg mempunyai apps Carousell. Mudah je kan?

Knitwear

Page tersebut mempunyai beratus2 listing baju Knitwear dan akan terus bertambah di masa hadapan.

Harganya bermula dari RM5 hingga RM25 sehelai. Manakala postage (flexipost) pula antara RM5 – RM10 sahaja.

Apa lagi.. Cepat dapatkan baju2 Knitwear tu sebelum kehabisan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *