Nak Delivery Jimat? Guna DELYVA, 2kg hanya RM6.70

Mencari courier atau delivery service pada harga yg berpatutan adalah sesuatu yg agak mencabar  bagi online seller. Namun ianya menjadi lebih mudah bagi mereka yang kenal dan pernah guna Delyva.

Seller semestinya tahu, harga courier/delivery memainkan peranan dalam penentuan jumlah harga sesuatu barang. Kita perlu masukkan kos2 yg terlibat didalam harga barang dan jika kos courier ni agak tinggi, ia akan membantutkan niat pembeli. Yg menjadi dalam dilema juga adalah penjual; letak harga rendah takut untung terlalu minima, manakala campur dengan harga courier takut harga terlalu tak munasabah. 

Pembeli kadang2 ada yg tidak faham, penentuan harga courier ni jika bukan kerana berat, kita perlu juga melihat saiz barang tersebut. Dan adakalanya saiz yg besar walaupun tidak sampai sekilo akan membuatkan hrga courier melambung. Sebab?  Kerana pengiraan KG/m yg membuatkan ianya menjadi agak mahal.

Kadang2 ada pelbagai cara untuk “mencantikkan” harga barang tanpa memberi ruang untuk pelanggan risau pasal jumlah harga yg perlu dibayar (harga barang + harga courier).

Caranya ramai yg tahu:-

      1. Masukkan sekali kos pos didalam harga barang, dan offer kepada pelanggan “Free Postage”. Biasa buat?
      2. Combine barang2 yg hendak di beli utk kurangkan postage. Contohnya beli 1 barang XXX dan postage RM8.00 1kg.  Tp beli dua, Free postage. Biasa buat?
      3. Kadang2 customer hanya nak beli 1, tapi tannak courier. Kita pun serba salah, so kita cuba bg option harga2 courier service. Biasa buat?
      4. Dan byk lagi la cara2 kita tarik pelanggan dgn memberi pakej harga courier..

Pernah Guna Delyva.com?

delyva

Pernah dengar pasal delyva? Ini adalah antara website yangg aku guna untuk dapatkan harga courier yg terbaik (JIMAT) dan berpatutan. Mungkin ramai yg ada platform lain selain delyva ni, tetapi pada aku Delyva ni antara yg selesa untuk aku guna bukan kerana pakej harga yg ditawarkan, tetapi kerana sebab2 tambah nilai yang lain.

Antaranya ialah:-

      • interface yang mudah difahami
      • alamat pelanggan yang di simpan secara automatik
      • cara topup credit yang mudah
      • pakej harga yang menarik.
      • banyak kemudahan dalam satu platform
      • tiada kontrak diperlukan
      • Tempah, Cetak dan Hantar
 
 
 

Pakej harga Delyva

Terdapat banyak courier online yang menawarkan harga yang murah untuk 1kg seperti RM5.90 sekilogram atau RM6.00 sekilogram. Namun untuk dapatkan harga tersebut, apa yang kita tidak tahu ialah pakej yang courier diluar sana tawarkan adalah sebenarnya agak mahal. Sebagai contoh, ada courier yang menawarkan pakej harga RM5.00 sekilogram ITUPUN setelah kita topup credit sebanyak RM5000 / RM10000 / RM20000. BARULAH kita dapat harga RM5.90 atau RM6.00 untuk SATU KILOGRAM!
 

Manakala delyva pula, pada jumlah berat 2KG, baru RM6.70 tau. Dengan TOP UP sebanyak RM100 sahaja kita dah layak untuk pakej RM6.70 untuk 2kg!. Amacam? Bagi seller seperti aku yang secara purata mengepos dalam 2kg barang setiap order, sudah tentu ianya amat berbaloi.Lihat jadual pakej dibawah ni. Lihat juga di bahagian POS Laju pada harga RM6.70 utk 2 kilo. Berbaloi kan?

delyva

 

Cara register Delyva.

Caranya mudah sahaja, klik url berikut www.delyva.com dan klik “Sign Up For Free”. Kemudian isi details yang diperlukan.

Setelah selesai, boleh lihat dashboard Delyva dan boleh cuba explore sendiri. Pada aku, interface delyva ni sangat senang untuk difahami dan sungguh mudah digunakan. (Lihat gambar dibawah)
Di dalam dashboard nanti kita boleh tahu item2 yang pending, atau yang sedang dihantar atau yang telah diterima oleh pelanggan. Kita juga boleh check quotation harga shipping dari alamat kita ke destinasi pelanggan. Mudah.

 

 

delyva

 

 

Cara Top Up akaun delyva.

Untuk menggunakan service dari delyva ni, kita perlu topup terlebih dahulu. Dan seperti yang aku maklumkan sebelumni, jumlah yang kita topup tu akan membolehkan kita dapatkan pakej harga yang sesuai untuk 1kg barang yg kita nak hantar. Untuk topup, boleh ikut cara berikut. Pertama di dalam dashboard, klik “TOP UP”.

Kemudian, pilih amaun yang korang nak top up. Aku cadangkan, cuba RM100 dahulu. Pilih juga bank yang hendak digunakan untuk pembayaran amaun top up tersebut.

Korang akan ditujukan ke website bank korang untuk pembayaran seperti dibawah.

 

Selepas itu boleh kembali ke dashboard untuk lihat amaun topup korang yang terkini.

Amacam? Mudah kan guna delyva. Kemudian baru kita boleh pilih shipping company mana yang kita nak guna. Ada banyak yang telah disediakan oleh delyva dan harganya bergantung kepada pakej yang korang telah top up tadi. Cuba lihat list2 shipping yang ada.

 

Cara membuat shipment di Delyva

Delyva menggunakan konsep yang mudah digunakan. Hanya perlu Tempah, Cetak dan Hantar. Jom kita mulakan bagaimana untuk menggunakan Delyva bagi mereka yang pertama kali guna.  Di dashboard, klik “new shipment”.

Isikan alamat seller atau penghantar

 
 
Setelah klik continue, isikan pula alamat penerima atau buyer dan klik continue. Apa yang menariknya, setelah korang isi alamat penerima ni, secara automatiknya details penerim akan disimpan diakaun delyva korang. Jadi sekiranya ada returning customer, korang hanya perlu taip sahaja namanya dan details penerima akan diisikan secara automatik.
 
 

Isikan detail2 item yang hendak dihantar.

 

Kemudian pilih option yang disediakan. Disini, kita poleh pilih samada ingin hantar item tersebut di kaunter2 shipping atau pilih option yang mana pihak shipping company tu akan datang pickup dialamat korang. Ni adalah option yang best. Kalau korang pilih option pick up, kebiasaannya shipping company akan telefon dahulu sebelum datang ke alamat seller.

Selepas tu, konfemkan harga dan klik “continue”.

Jika korang perlukan insurance jika barang itu bernilai, klik “I Want To Cover My Item”. Jika tidak, klik “yes, I Am Good”.

 
 

Kemudian konfemkan harga yang diperlukan, semak juga baki sebelum klik “Pay”.

 

 

 

Klik OK selepas tu.

 

 

Kemudian klik “Consignment Note” untuk diprint nanti.

 

Contoh Consignment Note yang perlu kita serahkan bersama barang kita nanti. Di bawah ni adalah contoh untuk kita serahkan di Kaunter Pos Malaysia. Untuk serahan di pos malaysia, mereka perlu 4 helai consignment note ye.

 

Begitulah tadi cara kita menyediakan shipment dengan menggunakan web / app delyva. Pada aku ianya mempunyai ciri2 yang mudah untuk gunakan. Mungkin ada lagi website seperti delyva ni, tapi nasihat aku, kira kos penghantaran mereka dahulu sebelum pilih mana yang sesuai.

Jika korang nak register untuk delyva ni, boleh klik  >> www.delyva.com <<

Selamat menjual..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *