Glam rock atau rock kapak?

Rock dahulu dan sekarang

Rock kapak, bagi sesiapa yang lahir dalam tahun 70an dan seawal 80an, pastinya mereka pernah melalui zaman ini yang juga dikenali sebagai zaman glam rock. Bermaksud, zaman itu telah berlaku perubahan budaya dikalangan rocker2 pada ketika itu baik dari segi gaya hidup, cara berpakaian dan cara percakapan.

Fesyen Pakaian

Bertepatan dengan perkataan Glam Rock itu sendiri yang membawa makna ciri2 penghibur lelaki rock yang memakai pakaian berfesyen yang terlalu menonjol, mencapap dan agak keterlaluan kadang2; dan menggunakan solekan muka. Antara pakaian yang dimaksudkan disini seperti memakai seluar jeans nampak rugged, sendat dan berkoyak rabak;  berbaju dan seluar kulit, berkasesori seperti anting2, rantai2 dan kalung2; berambut panjang yang agak kusut masai, atau kembang, dan yang paling tidak boleh dilupakan ialah memakai kasut2 sukan (sneakers) selain dari kasut kulit.

rock kapak

Gaya Bahasa. Continue reading “Glam rock atau rock kapak?”

The Shocking Truth About Lindsay Lohan A-list lovers

Lovers

Whether it is just a sale pitch for a gossip magazine or a revealing naked truth, one might feel that Lindsay Lohan’s confession is quite a shocker. Well, for a straight human being I might say. A list was exposed by In Touch magazine , penned by Linsay herself containing several names; her lovers. And yes, male lovers and darn famous too. Continue reading “The Shocking Truth About Lindsay Lohan A-list lovers”

Pedang Setiawan Bakal Berakhir

Penjejak Awan dan Penjejak Badai

Satu pengakhiran

Pedang setiawan, antara komik old school yg aku baca sehingga kini. Boleh dikatakan ianya sudah menjadi kebiasaan untuk aku mencari dan membeli komik Hong Kong versi bahasa malaysia ni setiap 2 minggu sekali. Sebelum popularnya Manga dari Jepun dalam tahun 90an dahulu, komik Hong Kong telah mula bertapak di hati para remaja pada ketika itu. Dan kini, bagi orang2 yang seangkatan dengan aku, sudah pasti mereka masih lagi mengikuti komik ini.

Diterbitkan di bawah nama Jonesky Publishing Limited, Keluaran isu pertama di Hong Kong bermula dari tahun 1989 sehinggalah sekarang. Manakala, keluaran versi bahasa malaysia yang pertama adalah dalam sekitar awal 90an, dan aku cuba untuk tidak miss setiap issue keluarannya.

Keluaran awal Pedang Setiawan

Keluaran awal Pedang Setiawan

Continue reading “Pedang Setiawan Bakal Berakhir”

Agak2 Metallica akan datang ke Malaysia lagi tak?

METALLICA!! METALLICA!!

Setelah bertahun2 menunggu, akhirnya Metallica dapat buat konsert di Malaysia. Sebelum ni, aku ada dgr cerita, ada juga beberapa attempt untuk metallica buat performance kat sini, tp tak dapat masuk. Atas sebab2 apa, aku pun kurang pasti.
Berbalik pada cerita asal aku, bila dgr je metallica nak buat persembahan, aku n kawan2 aku pun terus booking lalu internet dah kawan aku tolong amikkan ticket kat kl nu haa..