Cara membuat Consolidation Shipment di Taobao (Sesuai Untuk Tempahan Secara Preorder Shopee)

Konsep Penyatuan Penghantaran (Consolidation Shipment)

Taobao sememangnya syurga stock untuk peniaga2 kecilan atau bagi mereka yang membuat bisnes preorder ni. Namun begitu, untuk membuat preorder, kadang2 kos untuk “Direct Shipping” ni pun adalah tidak berbaloi. Mungkin kerana Taobao menetapkan harga berdasarkan info / item description yang ditulis oleh seller dalam webstore mereka. Adalah lebih baik jika memilih option consolidation shipping (penyatuan penghantaran) jika kita membeli item dari seller2 yang berbeza.

consolidation shipment

Untuk lebih mudah memahaminya, kita beli item dari pelbagai seller yang berbeza dan kemudia kita hantar di satu Gudang pengumpulan barang yang ditetapkan sebelum kita membuat arahan untuk menghantar ke satu alamat (alamat kita). Sesuai jika kita menerima pesanan preorder lebih dari satu di Shopee dan kita order melalui ramai seller di Taobao.

Dengan cara ini, kita dapat meminimakan kos penghantaran sekiranya kita buat direct shipping untuk setiap satu barang. Kos ini dapat diminimakan apabila semua barang yang ditempah tadi dimasukkan ke dalam satu kotak (lihat contoh) atau kesemua item2 tu di set untuk satu penghantaran sahaja.

consolidation shipment

Bagaimana untuk membuat Consolidation Shipment di TAOBAO?

Continue reading “Cara membuat Consolidation Shipment di Taobao (Sesuai Untuk Tempahan Secara Preorder Shopee)”

Kenangan ERN6 bertahun dahulu

Kawasaki ER6n

Sejak dari di universiti lagi aku berhajat untuk memiliki motor berkuasa besar seperti ER6N. konon2 bila dah start kerje tu aku nak beli n jadi rider sepenuh masa. Entah kenapa hajat tu “hilang” di tengah jalan. Bila start kerja di Affinbank dulu, aku terus beli kereta Proton Satria. Kemudian bila start jadi cikgu di SMSSI Mersing, aku tukar guna kereta Kia Spektra plak.

Penebusan IQD 2018 : Dinar Scam Terbaru di Malaysia?

Apa yang korang faham dengan Penebusan Nilai IQD dan bagaimana ianya dikaitkan dengan satu skim yang nampak seperti ianya “sah disisi undang2”? 

Terlebih dahulu kita perlu tau apa itu IQD. IQD tu adalah kod bagi matawang negara IRAQ. Kenapa Iraq terlibat dalam skim ni? Seperti yang kita tau, Iraq telah melalui pelbagai saat getir dibawah pemerintahan saddam dan sebelumnya. Setelah ditakluk atau diserang oleh negara barat, Iraq sedang berusaha untuk memulihkan negara dan ekonominya.

 

Saddam setelah tidak lagi berkuasa

Namum begitu, ada juga yang ingin mengambil kesempatan diatas pemulihan tersebut terutamanya dari segi wang dan ekonomi. Cerita-cerita tentang pelaburan Dinar Iraq telah muncul kembali apabila proses demokrasi akan bermula di Iraq, ekonomi akan berkembang dan nilai Dinar akan berkembang. Ada tak yang simpan Dinar Iraq ni? Agak2 menarik tak kalau nilai Dinar Iraq tu meningkat? Memang menarik, cuma…

Aku bukan nak fokus pasal Revaluation IQD Iraq, cuma nak fokus pada pihak yang mengambil kesempatan berkenaan perkara ni terhadap orang ramai. Kita lihat Iraq IQD Scam seperti dinar iraq yang sebelum2 ni, antara modus operandi lama dahulu tentang scam ni adalah dengan “jika anda boleh membeli Dinar Iraq pada nilai yg rendah terkini, ia akan bernilai sekurang-kurangnya USD2 sebaik sahaja PBB mengiktiraf mata wang Iraq”. Sama seperti cerita “penebusan IQD Iraq” sekarang, jika perkara ini berpotensi untuk membuat wang, maka wujudlah sindiket Dinar Iraq atau IQD yang menyamar sebagai peniaga atau company yang MENGURUSKAN PERTUKARAN DINAR ini di Internet dan baru2 ni pula di Whatsapp.

Maka ramai la makcik2, pakcik2, anak2 muda yang tak tau apa2 telah termakan umpan dengan “pulangan lumayan” atas pertukaran nilai Dinar ini. Baru2 ini, telah berlegar link di Whatsapp untuk join group IQD ni sebagai PETUGAS IQD UTARA, yang kemudiannya ditukar ke PETUGAS IQD UTARA SELATAN dan kini dinmakan PETUGAS UTARA SELATAN. Hilang dah perkataan IQD. *wink*

Continue reading “Penebusan IQD 2018 : Dinar Scam Terbaru di Malaysia?”

Rawatan Insomnia Dengan Lavender

Jadi apa itu insomnia?

Senang sahaja untuk faham, bila anda susah untuk melelapkan mata atau mendapat tidur yang lena, ini bermaksud anda mempunyai penyakit insomnia (troubled sleeping).


Insomnia ni biasanya berlaku kerana:
• menghadapi tekanan emosi
• menghadapi tekanan hidup seperti kematian seseorang yang kita saying atau telah dibuang kerja etc.
• merasa suasana yang sangat tak tenteram macam mendengar bunyi yang bising, lampu yang terang dalam bilik tidur
• mempunyai waktu tidur yang agak tak teratur lebih2 lagi golongan pekerja shif
• kesan sampingan ubat-ubatan
• menghidapi penyakit seperti lelah,  migrain etc.

 

Apa akan jadi sekiraya tidak dibendung?

Continue reading “Rawatan Insomnia Dengan Lavender”

Batman v Superman : Man v God : Night v Day

I’m gonna destroy him” – Batman

What would Batman, a mortal being, could do when there living around us, an alien that could literally wipeout our very existence, us, the human race! Is there anybody amongst us who would stand up and fight the mighty power god-like superhuman? What would it take to battle man of steel mano a mano? Million dollar tech and suit? Agility? Super ability? Intellect? Or the very substance, kryptonite, that could weaken or might kill the alien that we cheer “superhero”?
Batman

How could a Man v “God”?

Continue reading “Batman v Superman : Man v God : Night v Day”