Fungsi Forwarder Untuk Beli Barang Dari China

Apa fungsi forwarder sebenarnya?

Bagi mereka yang sering berurusniaga secara internasional pasti akan lebih mahir lebih2 lagi dalam urusan import atau export ni. Tetapi bagi peniaga2 kecil atau pemborong, dan juga pembeli retail seperti kita juga perlu tau apakah yang dimaksudkan dengan forwarder ni. Lebih2 lagi jika ingin mendapatkan barang atau stok dari negara luar seperti China.

Forwarder ni juga dikenali dengan nama lain seperti shipping agent, shipping provider atau forwarding agent. Operasi kiriman barang oleh mereka biasanya melibatkan udara, darat dan laut. Adakalanya ianya menjadi agak komplek (jika bukan rumit) kerana kita sebagai peniaga, perlu mengefisienkan kos2 yang merangkumi kos transport/shipping, insurance, gudang, penghantaran dan macam2 lagi. Tu belum termasuk kos barang2 yang dibeli.

Oleh yang demikian, kita mestilah cari forwarder yang memenuhi beberapa kriteria yang penting juga. Antaranya ialah mempunyai jaminan barang akan terima dengan selamat, harga dan caj pengangkutan / penghantaran yang kompetitif (tak semesti murah tp servis hampeh!!), dapat menjaga barang kita dari rosak yang agak serius, dan mempunyai servis tambah nilai yang lain. Barulah kita sebagai peniaga / pemborong / pembeli dapat memaksimakan kepuasan dan keuntungan kita. It’s a win-win situation juga.

Jadi, boleh aku katakan disini, antara perkara pokok yang aku akan lihat dalam pemilihan forwarder ialah seperti berikut:-

Continue reading “Fungsi Forwarder Untuk Beli Barang Dari China”

Berhati – Hati Ketika Menggores Kad Prepaid

Pengguna kad prepaid di Malaysia adalah begitu ramai. Terlalu ramai sehinggakan isu GST  dikenakan keatas kad prepaid dahulu pun menjadi isu hangat bukan sahaja dikalangan kita sebagai pengguna, malah dikalangan pihak – pihak sehingga ke menteri – menteri. Namun, apa yang lebih perlu dibimbangi kini ialah kandungan yang terdapat didalam lapisan perak kad prepaid itu sendiri. Benarkah gores kad prepaid menyebabkan kanser kulit seperti yang berlegar – legar di Internet?

Malah lebih memeranjatkan lagi, terdapat penyebaran maklumat yang mengatakan permukaan untuk gores di lapisan perak kad prepaid mengandungi Silver Nitro Oxide. Satu bahan yang kononnya wujud dan dikatakan boleh menyebabkan kanser jika terkena dipermukaan kulit manusia, dan dalam kes ini jika kita gores menggunakan kuku kita menjadikan ianya lebih mudah untuk terkena di bahagian kulit jari. Apakah respon jika kita terbaca maklumat seperti dipaparan bawah ini?

Lagi penemuan Kanser kulit

Continue reading “Berhati – Hati Ketika Menggores Kad Prepaid”

Spoiler! Kenapa Korang WAJIB Tengok Spider-man Far From Home?

Dah tengok Avengers: Endgame?

Rugi tak tengok sebab movie tu telah menyimpulkan satu penamat untuk semua movie Marvel sejak lebih kurang 10 tahun yang lalu. Pendek kata, untuk menjatuhkan saudara Thanos tu sampai beberapa watak utama mati. Tu belum cerita lagi watak Captain America yang balik ke tahun asalnya dan telah jadi tua. Ramai watak yang semakin matang dan berkembang seperti Spider-man, dan ada watak yang telah menemui jalan pengakhiran.

Namun begitu, Endgame bukan la satu pengakhirannya. Sudah pasti Marvel Cinematic Universe mempunyai pelan jangka panjang untuk memasti terdapat banyak lagi filem2 dan watak2 superhero akan diketengahkan. Dan yang paling utama untuk “pengakhiran” Infiniti Saga ni adalah melalui filem Spider-Man : Far From Home, sebuah filem yang mungkin dapat mengubah landskap Universe Marvel Cinematic untuk selama-lamanya.

spider-man

Kenapa Spider-Man : Far From home?

Continue reading “Spoiler! Kenapa Korang WAJIB Tengok Spider-man Far From Home?”

Lambang Kosher Tobasco Yang Perlu Korang Tau

Korang Suka Sos Tobasco?

Beberapa hari lepas aku telah pergi ke Tesco dah telihat sos Tobasco di bahagian tidak halal. Betolkah?

Pernah suatu ketika dulu dikatakan sos tobasco mengandungi dna khinzir. Betolkah? Pertama, kenapa perlu up isu ni sedangkan sos ni telah lama disediakan di beberapa restoran makanan popular di malaysia dan di seluruh dunia sebelum ni. Kedua, sejauhmanakah kebenarannya mengandungi DNA yang tidak halal sedangkan di halaman business Tobasco ( http://www.tabasco.com/mcilhenny-company/faqs-archives/ ) ada menerangkan tentang Kosher seperti berikut: – Continue reading “Lambang Kosher Tobasco Yang Perlu Korang Tau”

Kenangan ERN6 bertahun dahulu

Kawasaki ER6n

Sejak dari di universiti lagi aku berhajat untuk memiliki motor berkuasa besar seperti ER6N. konon2 bila dah start kerje tu aku nak beli n jadi rider sepenuh masa. Entah kenapa hajat tu “hilang” di tengah jalan. Bila start kerja di Affinbank dulu, aku terus beli kereta Proton Satria. Kemudian bila start jadi cikgu di SMSSI Mersing, aku tukar guna kereta Kia Spektra plak.