Sokong Produk Muslim: Kempen Yang Perlukan Kerjasama Semua

 sokong produk muslim

Kempen Sokong Produk Muslim, ini adalah sesuatu yang penting untuk kita lihat sekarang. Ada yang menganggapnya sebagai isu penindasan bangsa lain  dan ada yang menganggap ianya satu isu membantu sesama muslim. Namun kita perlu melihat perkara ini dengan lebih menyeluruh kerana diakhirnya, kita yang akan berbelanja untuk menggerakkan ekonomi negara.

 

Dari segi pandangan ahli politik, ada yang mengatakan ianya tidak selari dengan perlembagaan sekiranya kempen Buy Muslim First (BMF) diadakan. Namun, sebagai individu di Malaysia yang akan berbelanja samada untuk dirinya atau keluarga, sememangnya ia bergantung kepada keutamaan seseorang itu sendiri untuk membantu menggerakkan ekonomi. Tidak timbul isu beli dari siapa, muslim atau non-muslim. Jika dia rasa nak sokong produk muslim, apa salahnya..

 

INI BUKAN BOIKOT! Continue reading “Sokong Produk Muslim: Kempen Yang Perlukan Kerjasama Semua”

KEJATUHAN UTUSAN. POLITIK ATAU SALAH TADBIR?

Kecoh bila Utusan Malaysia mengalami masalah kewangan sampai tidak mampu untuk membayar gaji pekerja. Tu belum lagi bila berbondong – bonding netizen memberi komen negative dalam SocMed ni yang terus tuding jari ianya berpunca dari parti politik di Malaysia. Rileks dulu. Sebelum kita join sama jadi makcik pakcik bawang, korang kena fahamkan dulu isu disebalik kejatuhan tu. Ada cerita lain.

Continue reading “KEJATUHAN UTUSAN. POLITIK ATAU SALAH TADBIR?”

Langkah – langkah beli item Copy Ori 1:1 dari China secara online

Kali ni aku nak citer sikit antara kita beli barang copy ori dari China ni. Almaklumlah, barang copy ni ada gred2 yg tertentu dari copy gred rendah hingga ke copy gred baik (near to original).

Untuk barang yg copy gred rendah ni, kita boleh nampak ianya tidak seperti ori. Malah, dari segi kekemasan juga kita boleh tau jika ianya copy gred rendah. Manakala, untuk copy yg gred baik ni, finishing item itu adalah kemas hingga org2 biasa macam kita pun tak dapat nak bezakan samada itu bukan ori. Padahal mmg bukan ori pun. Huhu..

Aku taknak citer lebih2 kerana ada yg pakar dalam bab2 copy ori ni lebih2 lagi pemborong2  otai. Cuma apa yg aku nak cerita ni, kita boleh beli item copy ori ni secara online dari China kalau kita tak mampu nak pergi ke China.

Cuma kali ni berbeza sebab barang copy ori ni biasanya tiada di Taobao dan 1688 atas sebab2 copyright. Kalau ada pun di Taobao, ianya tak akan lepas pun untuk di hantar ke Malaysia.

Aku akan ceritakan antara cara yg boleh kita lakukan. Tapi sebelum aku teruskan, cara ni agak moderate to advance, jadi jika korang tidak tau cara2 membeli di taobao, korang pasti akan agak lost kerana aku akan skip beberapa perkara basic. Nak belajar setup Taobao, down EBOOK bawah ni. FREE OF CHARGE.

>>CARA-MENDAFTAR-TAOBAO by Ezuddin<<

 

Kalau korang tiada forwarder atau shipping agent juga, korang mungkin tidak boleh guna cara ini sebab barang copy ini barang sensitif. Perlu ada agen forwarder untuk deal dengan kastam nanti.

Jum kita mulakan.

Teknik mencari website dan gambar Copy Ori.

Continue reading “Langkah – langkah beli item Copy Ori 1:1 dari China secara online”

Lakukan cara berikut untuk meredakan stress di tempat kerja

KERJA KER KERJA.. STRESS TAU..

Stress adalah sesuatu yg tak asing lagi pada kita di tempat kerja. Mana taknya, kerja banyak…. stress, kena marah ngan boss….. stress, kena marah ngan customer…. stres, kerja adhoc…. stress, dan macam2 lagi la. Sampai adakalanya kita mungkin give-up dengan kerja tersebut dan nak cari kerja lain. Mungkin itu adalah caranya tp adakah perlu kita buat semua tu sebelum kita cuba kawal stress kita?

Apa yg penting, terlebih dahulu kita kawal stress kita agar tak mengganggu pemikiran kita atau judgement kita yg sekaligus akan mengganggu prestasi kerja kita atau hubungan  org sekeliling kita.

Berikut adalah beberapa cara simple yg berguna untuk kita cuba redakan stress yg kita hadapi:-

Continue reading “Lakukan cara berikut untuk meredakan stress di tempat kerja”

Jom Join Hands-free Bubble Tea Challenge

 

Minuman bubble-tea sekarang tengah menjadi satu trend yang Hot di Malaysia. Mana taknya, nama Bubble-tea telah melalui banyak penjenamaan inovasi nama antaranya dipanggil pearl, boba, mutiara (seriously)?? Haha.. Lihat sahaja jenama2 yang tumbuh bagai cendawan sehingga ada yang melalui kontroversi “halal” yang bukan menjatuhkan, malah menaikkan lagi jenama tersebut ada la. Tak faham betul aku dengan trend ni.

 

Tu belum termasuk kadar kalorinya untuk satu cup. Tgk je la kat gambar atas tu. Tp ye la, nanti ada org kata “bukannya aku minum hari2, so apa ada hal?”. Tapi aku taknak ulas bab2 kat atas tu. 

Berbalik pada hands-free ni, yang aku nak citer adalah minum bubble tea tanpa perlu pegang cawan plastik tu.  Dan ini memang menjadi satu kekaguman untuk aku bila ada geng2 di Internet yang membuat cabaran “Hands-free Bubble Tea Challenge” ni. Aku tidak berapa pasti samada ianya satu cabaran yang telah popular di Malaysia atau tidak, namun aku lihat ianya telah menjadi trend di negara luar seperti di Jepun. Dan yang menariknya, ianya lebih mudah dilakukan oleh wanita berbanding lelaki.

Macam mana nak buat?

Ini adalah cabaran yang aku rasa perlu diambil perhatian. Tau kenapa? Kerana mereka memerlukan skill yang tertentu dan bentuk badan yang tertentu. LOL Continue reading “Jom Join Hands-free Bubble Tea Challenge”