Lambang Kosher Tobasco Yang Perlu Korang Tau

Korang Suka Sos Tobasco?

Beberapa hari lepas aku telah pergi ke Tesco dah telihat sos Tobasco di bahagian tidak halal. Betolkah?

Pernah suatu ketika dulu dikatakan sos tobasco mengandungi dna khinzir. Betolkah? Pertama, kenapa perlu up isu ni sedangkan sos ni telah lama disediakan di beberapa restoran makanan popular di malaysia dan di seluruh dunia sebelum ni. Kedua, sejauhmanakah kebenarannya mengandungi DNA yang tidak halal sedangkan di halaman business Tobasco ( http://www.tabasco.com/mcilhenny-company/faqs-archives/ ) ada menerangkan tentang Kosher seperti berikut: – Continue reading “Lambang Kosher Tobasco Yang Perlu Korang Tau”

Kenangan ERN6 bertahun dahulu

Kawasaki ER6n

Sejak dari di universiti lagi aku berhajat untuk memiliki motor berkuasa besar seperti ER6N. konon2 bila dah start kerje tu aku nak beli n jadi rider sepenuh masa. Entah kenapa hajat tu “hilang” di tengah jalan. Bila start kerja di Affinbank dulu, aku terus beli kereta Proton Satria. Kemudian bila start jadi cikgu di SMSSI Mersing, aku tukar guna kereta Kia Spektra plak.

Rahsia Jual Barang Dari China Di Shopee Secara Preorder

Shopee adalah satu platform yang sudah terkenal di Malaysia. Di awal kemunculannya pada tahun 2015 dahulu, aku telah dapat join Free Shipping program mereka pada ketika itu yang memang 100% free shipping. Tp kini, free shipping tu bersyarat dan terpilih sahaja, dah menjual barang dari china. Heee. (sedih sebab aku yang dah join lama ni pun masih tak berjaya macam org2 lain yang jual dalam shopee).. huhu… So aku bertukar secara Preorder. Nak tau rahsia preoder di Shopee?

Ok, berbalik pada cerita jual barang China ni, sebenarnya ramai yang dah mula menjual barang2 dari negara tu. Bayangkan, apa sahaja barang yang kita jumpa di Internet, kita boleh jumpa di website China tu. Tak kisahlah samada dari brand yang sama, atau jenis barang yang sama, samada Original atau pun Ori-China (sebutan oricina seakan2 original). HEEE.

Khabarnya ada satu website rahsia (Rahsia la sangat!) yang menjadi lubuk penjual2 yang menjual di platform seperti Shopee, Lazada, 11Street, Mudah.my, social media, group whatsapp, telegram, blog2, webstore dan bermacam2 lagi la di luar sana. Hampir semua barang2 itu datangnya dari China. I did say “hampir semua”.

Dan bagi aku yg menjual secara Preorder ni, ianya sangat2 membantu!!

APA RAHSIANYA? Apa nama website yang dimaksudkan tu?

Continue reading “Rahsia Jual Barang Dari China Di Shopee Secara Preorder”

Penebusan IQD 2018 : Dinar Scam Terbaru di Malaysia?

Apa yang korang faham dengan Penebusan Nilai IQD dan bagaimana ianya dikaitkan dengan satu skim yang nampak seperti ianya “sah disisi undang2”? 

Terlebih dahulu kita perlu tau apa itu IQD. IQD tu adalah kod bagi matawang negara IRAQ. Kenapa Iraq terlibat dalam skim ni? Seperti yang kita tau, Iraq telah melalui pelbagai saat getir dibawah pemerintahan saddam dan sebelumnya. Setelah ditakluk atau diserang oleh negara barat, Iraq sedang berusaha untuk memulihkan negara dan ekonominya.

 

Saddam setelah tidak lagi berkuasa

Namum begitu, ada juga yang ingin mengambil kesempatan diatas pemulihan tersebut terutamanya dari segi wang dan ekonomi. Cerita-cerita tentang pelaburan Dinar Iraq telah muncul kembali apabila proses demokrasi akan bermula di Iraq, ekonomi akan berkembang dan nilai Dinar akan berkembang. Ada tak yang simpan Dinar Iraq ni? Agak2 menarik tak kalau nilai Dinar Iraq tu meningkat? Memang menarik, cuma…

Aku bukan nak fokus pasal Revaluation IQD Iraq, cuma nak fokus pada pihak yang mengambil kesempatan berkenaan perkara ni terhadap orang ramai. Kita lihat Iraq IQD Scam seperti dinar iraq yang sebelum2 ni, antara modus operandi lama dahulu tentang scam ni adalah dengan “jika anda boleh membeli Dinar Iraq pada nilai yg rendah terkini, ia akan bernilai sekurang-kurangnya USD2 sebaik sahaja PBB mengiktiraf mata wang Iraq”. Sama seperti cerita “penebusan IQD Iraq” sekarang, jika perkara ini berpotensi untuk membuat wang, maka wujudlah sindiket Dinar Iraq atau IQD yang menyamar sebagai peniaga atau company yang MENGURUSKAN PERTUKARAN DINAR ini di Internet dan baru2 ni pula di Whatsapp.

Maka ramai la makcik2, pakcik2, anak2 muda yang tak tau apa2 telah termakan umpan dengan “pulangan lumayan” atas pertukaran nilai Dinar ini. Baru2 ini, telah berlegar link di Whatsapp untuk join group IQD ni sebagai PETUGAS IQD UTARA, yang kemudiannya ditukar ke PETUGAS IQD UTARA SELATAN dan kini dinmakan PETUGAS UTARA SELATAN. Hilang dah perkataan IQD. *wink*

Continue reading “Penebusan IQD 2018 : Dinar Scam Terbaru di Malaysia?”