Jom Join Hands-free Bubble Tea Challenge

 

Minuman bubble-tea sekarang tengah menjadi satu trend yang Hot di Malaysia. Mana taknya, nama Bubble-tea telah melalui banyak penjenamaan inovasi nama antaranya dipanggil pearl, boba, mutiara (seriously)?? Haha.. Lihat sahaja jenama2 yang tumbuh bagai cendawan sehingga ada yang melalui kontroversi “halal” yang bukan menjatuhkan, malah menaikkan lagi jenama tersebut ada la. Tak faham betul aku dengan trend ni.

 

Tu belum termasuk kadar kalorinya untuk satu cup. Tgk je la kat gambar atas tu. Tp ye la, nanti ada org kata “bukannya aku minum hari2, so apa ada hal?”. Tapi aku taknak ulas bab2 kat atas tu. 

Berbalik pada hands-free ni, yang aku nak citer adalah minum bubble tea tanpa perlu pegang cawan plastik tu.  Dan ini memang menjadi satu kekaguman untuk aku bila ada geng2 di Internet yang membuat cabaran “Hands-free Bubble Tea Challenge” ni. Aku tidak berapa pasti samada ianya satu cabaran yang telah popular di Malaysia atau tidak, namun aku lihat ianya telah menjadi trend di negara luar seperti di Jepun. Dan yang menariknya, ianya lebih mudah dilakukan oleh wanita berbanding lelaki.

Macam mana nak buat?

Ini adalah cabaran yang aku rasa perlu diambil perhatian. Tau kenapa? Kerana mereka memerlukan skill yang tertentu dan bentuk badan yang tertentu. LOL Continue reading “Jom Join Hands-free Bubble Tea Challenge”

Spoiler! Kenapa Korang WAJIB Tengok Spider-man Far From Home?

Dah tengok Avengers: Endgame?

Rugi tak tengok sebab movie tu telah menyimpulkan satu penamat untuk semua movie Marvel sejak lebih kurang 10 tahun yang lalu. Pendek kata, untuk menjatuhkan saudara Thanos tu sampai beberapa watak utama mati. Tu belum cerita lagi watak Captain America yang balik ke tahun asalnya dan telah jadi tua. Ramai watak yang semakin matang dan berkembang seperti Spider-man, dan ada watak yang telah menemui jalan pengakhiran.

Namun begitu, Endgame bukan la satu pengakhirannya. Sudah pasti Marvel Cinematic Universe mempunyai pelan jangka panjang untuk memasti terdapat banyak lagi filem2 dan watak2 superhero akan diketengahkan. Dan yang paling utama untuk “pengakhiran” Infiniti Saga ni adalah melalui filem Spider-Man : Far From Home, sebuah filem yang mungkin dapat mengubah landskap Universe Marvel Cinematic untuk selama-lamanya.

spider-man

Kenapa Spider-Man : Far From home?

Continue reading “Spoiler! Kenapa Korang WAJIB Tengok Spider-man Far From Home?”

Batman v Superman : Man v God : Night v Day

I’m gonna destroy him” – Batman

What would Batman, a mortal being, could do when there living around us, an alien that could literally wipeout our very existence, us, the human race! Is there anybody amongst us who would stand up and fight the mighty power god-like superhuman? What would it take to battle man of steel mano a mano? Million dollar tech and suit? Agility? Super ability? Intellect? Or the very substance, kryptonite, that could weaken or might kill the alien that we cheer “superhero”?
Batman

How could a Man v “God”?

Continue reading “Batman v Superman : Man v God : Night v Day”

Siapa suruh Tarzan mandi tanggal cawat

Aku ada satu cerita.. Pada masa dulu, sang Tarzan sebagai ketua rimba telah mengeluarkan satu pekeliling yang menyatakan bahawa semua haiwan – haiwan dikehendaki menghadiri satu perjumpaan khas yang akan diadakan setiap akhir bulan. Antara acara rutin yang akan diadakan adalah acara mandi air terjun beramai – ramai. Seperti yang diarahkan pada akhir bulan, semua haiwan – haiwan di hutan berkumpul di hadapan air terjun. Harimau, orang utan, kambing, lintah, ulat gonggok, waima babi hutan berbulu lebat sekalipun semuanya hadir.

Kemudian, Tarzan dengan riang rianya mengajak semua haiwan terjun ke dalam air terjun yang nyaman dan aman permai, dan mandi beramai – ramai . Tarzan, menjadi orang yang terakhir yang masih belum berada didalam air terjun dengan pantas membuka cawatnya lalu terjun ke dalam air. Semua haiwan dan sang Tarzan mandi dengan riang ria bersama, berenang bersama, berkuak lentang bersama, menyelam bersama hatta segalanya bersama – sama. Continue reading “Siapa suruh Tarzan mandi tanggal cawat”

Tamatnya Pedang Setiawan dengan manuskrip hitam putih

Namun begitu, bagi yang telah membeli edisi terakhir ini mungkin agak kecewa kerana pengakhirannya agak tergantung apatah lagi disaat Penjejak Badai dan Penjejak Awan sedang bertarung dengan Xiao Wu bagi menyelamatkan anak Yi Feng (anak kepada Penjejak Badai yang dikatakan akan membawa malapetaka kepada China). Persoalannya disini, adakah satu lagi keluaran Pedang Setiawan di Malaysia? Seperti di Hong Kong, keluaran selepas edisi 667 (tentang kesimpulan pertarungan Penjejak Awan & Badai terhadap Xiau Wu) boleh didapatkan di Pameran Pedang Setiawan yang berlangsung disana.

Bab akhir di Pameran Komik Pedang Setiawan

 

Menurut Ma Wing Shing, pencipta watak dan jalan cerita komik ini, beliau telah berhasrat untuk mencetak siri terakhir Pedang Setiawan dengan manuskrip hitam putih yang hanya boleh didapati di Pameran PedangSetiawan anjuran beliau. Atas alasan cetak rompak harta intelek di Internet pada masa sekarang ini, industri komik telah mendapat kesan yang hampir sukar untuk dipulihkan. Maka, manuskrip terakhir itu boleh didapatkan sewaktu pameran berlangsung.

Ma Wing Shing, author of Storm Riders, was inspired to unveil the final chapter of the 25-year-old series in an exhibition of the original drawings instead of publishing in print, as rampant online piracy continues to hurt the industry to an almost irreparable extent. – South China Morning Post

Nampaknya, populariti yang didapati secara online di Internet ini tidak dapat memberikan pendapatan yang lumayan lagi kepada pelukis komik, apatah lagi terhadap pelukis komik yang baru. Memandangkan Ma Wing Shing telah berada di Industri komik ini sejak dari tahun 1989, banyak kisah suka duka dan sedih perit yang akan dikongsikan di pameran tersebut dalam bentuk lukisan yang dihasilkannya.

Di pameran tersebut, Ma Wing Shing akan mempamerkan lukisan bab akhir kesudahan siri komik ini dalam lukisan seni dakwat. Maksudnya, manuskrip terakhir ini dalam edisi hitam dan putih. Kata beliau, penggunaan medium seni dakwat ini dapat memainkan sedikit emosi bagi menggambarkan lukisan untuk edisi yang terakhir. Mungkin sedih, mungkin sayu. Disamping itu, ia juga dapat memberikan sedikit ruang imaginasi untuk pembaca menggambarkan situasi didalam komik itu.

Spoiler: Lukisan Pedang Setiawan dengan manuskrip hitam putih

Bagi yang ingin menunggu untuk keluaran Pedang Setiawan dengan manuskrip hitam putih ini pada bulan mei 2015 (jika ada la), harap jangan lihat gambar dibawah ini dengan terlalau lama. Apa yang boleh dikatakan disini, gambar dibawah sekali adalah gambar terakhir untuk edisi manuskrip hitam putih ini. *wink*
Agak – agak, siapa budak lelaki tersebut?

Pedang Setiawan dengan manuskrip hitam putih

Penjejak Awan

Pedang Setiawan dengan manuskrip hitam putih

Penjejak Badai

Pedang Setiawan dengan manuskrip hitam putih

Tanpa Nama

Pedang Setiawan dengan manuskrip hitam putih

Muka akhir manuskrip

Dengan berakhirnya pedang setiawan ini, diharap selama kewujudannya sejak tahun 1989 lagi dapat memberikan kita sedikit tauladan. Mungkin bukan dari jalan ceritanya, tetapi dari seni lukisan yang ditunjukkan.

 

TAMAT