Cara Mudah Jana Keuntungan Kripto dengan Robot Royal Q

Sejak akhir2 ni, UP pulak cerita berkenaan ramai yang buat duit dengan kripto ni. Tambahan lagi dengan trend kripto yang agak volatile dan sentiasa turun naik, masakan boleh ada org buat duit secara konsisten dengan kripto ni?

Ramai juga yang agak musykil kerana mereka jana keuntungan kripto ni dengan App melalui phone je. Rujuk gambar dibawah. Keuntungan terkumpul sampai RM7 juta, keuntungan harian je beribu2 RM. 

Betul ke ni? Scam ke? Sindiket MLM ke?

App apa yang geng2 kripto ni main sampai dapat keuntungan yang konsisten?

Kalau korang nak tau, App yang dimaksudkan tu ialah Royal Q. Continue reading “Cara Mudah Jana Keuntungan Kripto dengan Robot Royal Q”

10 Sebab Kenapa Aku Pilih Thermomix

THERMOMIX: Kehendak atau keperluan?

Pengenalan aku dengan TM6 ni bukan je baru-baru ni pun. Malah sejak tahun lepas lagi sewaktu PKP 1 bermula bila isteri aku tunjuk satu video tentang “mesin masak sendiri”. Punya la skeptikal aku dengan ideanya semua boleh dibuat sendiri oleh mesin tu sampai aku sendiri tgk video dan mempersoalkan, mana boleh masak sendiri. Kita juga yang perlu buat semua tu. Cuma apa yang aku gagal lihat pada masa tu ialah TM6 ni memudahkan kerja kita apabila hanya dengan satu alat sahaja dah merangkumi beberapa alat asas didapur.

Bukan itu sahaja, aku juga beranggapan jika satu mesin tu boleh buat byk kerja dalam satu, tak perlu la guna semua laat dirumah tu. Membazir je nanti.Tu pun satu yang aku gagal Nampak, TM6 ni memudahkan rutin masak kita seharian untuk satu keluarga, alat2 lain tu boleh digunakan juga kalua kita nak masak dengan banyak atau untuk tugasan yang lebih berat. Cumanya, kalau kita masak hanya untuk satu family, tak perlula nak dikeluarkan semua barang2 tu.

 

Skeptikal yang perlu dilangkaui. Continue reading “10 Sebab Kenapa Aku Pilih Thermomix”

MUET Writing 101: How to Tackle Email Writing Question

Addressing an email appropriately can pose a challenge for students. The question arises: should one merely answer the provided questions, or is it advisable to include additional information? What are your thoughts on this dilemma?

When tasked with writing a minimum of 100 words, what should we include? What do we aim to communicate?

As a starting point, what steps can we take?

To begin with, let’s establish the foundational steps…

Step 1: Familiarize yourself with the task.

How? Examine the email (stimulus) and pinpoint the following:

a. Recognize the keyword(s) in the question or instruction.
b. Who is the sender of the email?
c. Who is the intended recipient of the email?
d. What is the primary subject matter of the email?

Continue reading “MUET Writing 101: How to Tackle Email Writing Question”

Pronunciation exercises

Sound, stress, intonation

I take it you already know
Of tough and bough and cough and dough?
Others may stumble but not you
Or hiccough, thorough laugh and through?
Well done: And now you wish perhaps
To learn of these familiar traps:

Beware of heard a dreadful word
That looks like beard and sounds like bird.
And dead: It’s said like bed, not bead,
For goodness’ sake, don’t call it deed!
Watch out for meat and great and threat,
They rhyme with suite and straight and debt.
A moth is not a moth in mother
Nor both in bother, broth in brother.
And here is not a match for there
Nor dear and fear for bear and pear
And then there’s does and rose and lose,
Just look them up; and goose and choose.

And cork and work and hard and ward
And font and front and word and sword.
And do and go and thwart and part –
Come, come, I’ve hardly made a start!
A dreadful language?
Man alive, I’d mastered it when I was five!

Laporan berat sebelah Al-Jazeera tentang cara Malaysia menangani PATI

Dikala Covid19 menular di negara ini, Malaysia kelihatan telah menanganinya dengan bersungguh2 dan lebih baik dari negara lain. Malah, Malaysia telah dapat banyak recognition dari negara luar dan sememangnya ada yang menjadikan cara Malaysia menangangi Covid sebagai bahan rujukan. Namun disebalik kemelut yang melanda negara, masih ada lagi percakaran politik tentang perkara ni dan yang itu aku malas nak ulas. Cari je sendiri kat FB atau Socmed. Heee

 
Cumanya yang aku betul2 tak faham mengapa ada media antarabangsa yang ingin cuba nak memburukkan nama Malaysia dengan menggunakan isu tentang cara frontliner Malaysia berdepan dengan Covid dalam segmen warga PATI ni. Apa la motif mereka tu. Sangat media BIAS.
 
 

Al-Jazeera yang berat sebelah

 

Continue reading “Laporan berat sebelah Al-Jazeera tentang cara Malaysia menangani PATI”