Cepat! Dapatkan Xiaomi Mi3

Kemunculan Mi3 dinantikan

Dengan kemunculannya di negara jiran Singapura, produk ini sahaja telah “sold out” dalam masa 2 minit sahaja seperti yang dilaporkan. 2 minit? Berapa ribu yang dijual di sana. Bagaimana pula dengan kemunculan Mi3 ini di Malaysia?

Cheap and good is always irresistible and Xiaomi proved that point when 4,000 units of their Mi 3 smartphone was sold in just 17 minutes! – www.soyacincau.com

Menurut Xiaomi Mi3, sebanyak 6000 produk ini akan di jual secara online bermula dari 12p.m pada 27 Mei 2014 nanti. Dari 6000 itu, 4000 saya telah dijual dalam masa 17 minit di Malaysia! Produk yang dikatakan dikatakan melebihi tandingan Galaxy 5 ini dikatakan begitu mampu milik kerana sistem operasinya MIUI (MI User Interface) yang mampu berfungsi dengan lebih lancar dari Google’s stock Android.

Mungkin dikatakan Mi 3 ini akan memperkenalkan harga mampu milik, namun begitu Digi telah membuat pra-order dan mungkin akan memperkenalkan pakej bagi Mi 3 ini dengan lebih murah lagi. Dan dikatakan Maxis dan Celcom juga akan melakukan perkara yang sama. Jadi, kita boleh bandingkan pakej2 yang akan ditawarkan oleh syarikat2 telekomunikasi di Malaysia dan mungkin ada tawaran pakej untuk Mi 3 percuma (with terms and condition of course.)

Made in China

Kemunculan produk2 dari negara China sekarang ini telah meluas di serata dunia malah mampu menggugat ekonomi yang dikuasai oleh negara2 Barat. Dari sudut ekonomi, produk2 dari China ini mampu bersaing dengan produk lain baik dari segi harga, rekabentuk dan kualiti. Kesempatan ini juga diambil oleh Taikun China, Lei Jun yang mana pada tahun lepas sahaja memperolehi kekayaan sebanyak 1.5bil hasil dari Smartphone Xiami.

Dengan spesifikasi yang setanding dengan Smartphone yang berada di pasaran sekarang ini, tidak hairan produk yang dibuat di China ini mampu untuk menembusi pasaran Malaysia dan Singapura selepas dapat menguasai pasarannya sendiri di China. Harga pengenalan yang diumumkan di Malaysia adalah RM899 dan pada aras spesifikasi yang lebih kurang sama, Smartphone lain seperti Iphone, Galaxy S5 dan HTC One M* sahaja sudah mencecah rm2000 keatas. Perbandingan yang sangat ketara!

Cepat order online!

Dengan penjualan yang begitu pantas, maka peluang ini tidak semestinya dilepaskan kerana stok2 untuk penjualan pertama adalah terhad. Bagi yang ingin membeli secara online, mereka perlu set-up terlebih dahulu akaun di account.xiaomi.com dan perlu mengesahkan nombor telefon bimbit dan alamat email manakala pembayan boleh dibuat menggunakan Kad Kredit atau akaun Paypal.

Bagi aku, produk ini menambahkan satu lagi variasi dalam produk2 smartphone yang berada dipasaran dan dengan kehadirannya dapat memberikan tekanan kepada produk2 lain yang lebih mahal ini untuk menambahbaik tawaran mereka kepada konsumer.

MI 3. Cantik bukan?